Пятая колонка

22.02.2012

Юрий Алексеев
Латвия

Юрий Алексеев

Председатель.LV

Ну, и кого же вы победили, братья латыши? Nu, brāļi latvieši, ko īsti jūs esat uzvarējuši?

Ну, и кого же вы победили, братья латыши? Nu, brāļi latvieši, ko īsti jūs esat uzvarējuši?
  • Участники дискуссии:

    106
    1073
  • Последняя реплика:

    больше месяца назад
Марк Лейдман, Юрий Алексеев, Евгений Гомберг, Roman Hrizman, Vasjas Pizins, Михаил Хесин, Антонио Джузеппе Черутти, Людмила Сафронова, Майя  Алексеева, Игорь Попов, Татьяна Суворова, Михаил Герчик, Вадим Афанасьев, Andrey Veliks, Лилия М, Лилия Орлова, Дмитрий Озернов, Сергей Новиков, Глеб Кахаринов, Александр Гильман, Монтер Мечников, George Bailey, Аркадий Посевин, Вадим Тэ, Kalvis Apsītis, Irena Snake, Эрик Снарский, neznamo kto, Дмитрий Батейкин, доктор хаус, Дмитрий Арш, Василий Николаенко, Сергей Дровников, Elza Pavila, Дмитрий Некрасов, Aleks Kosh, Дмитрий Катемиров, Моня ., Евгений Иванов, Юрий Чуркин, Striganov Mikhail, Олег Яковьюк, Андрей (хуторянин), Lora Abarin, Владимир Петров, Анатолий Лапковский, Vadim Sushin, Ян Заболотный, Stas Petrov, Александр Кузьмин, Евгений Лурье, M&M’s M&M’s, Юрий Сергеевич Фёдоров, Сергей Т. Козлов, Игорь Буш, Arthur Onzul, Timber ***, Andris Doveiks, Александр Литевский, Артём Губерман, Михаил Фридман, Марк Козыренко, Johans Ko, Ростислав Латвийский, A B, Вадим Хесин, Виктор Клементьев, Дмитрий Моргунов, Jānis Ābols, Andrejs A, Ян Еприделах, Константин Гайворонский, Mr. Fix, Снежинка Αυτονομία, Vladimir Johanson, Дмитрий Щербина, yellow crocodile, Мухамед Пророк, Лаокоонт ., Михаил Капелюшников, Старик Древний, Ольга  Шапаровская, Олег Синяев, Александр Мосинцев, Виктор Скворцов, Василий Иванов, Vladimir Dashkov, Андрей Волков, Olga Ingram, Normunds Pucis, Kaspars Latvija, Andis Bērziņš, Dzintra Baumane, D G, Антон Бутницкий, Брат Славянин, Ворон Чёрный, Сергей Трейнис, Valentina Baranovska, Kazimirs Laskis, Ivars Kubliņš, Uldis Fandejevs

РУ: Все дни после референдума с экранов ТВ и газет несутся крики радости. Мы победили! Русский язык не прошел!..Латыши сплотились перед угрозой, и вот оно – народное счастье! Радость и ликование. И я еще не слышал ни одного вопроса: а КОГО вы победили?

А действительно, кого? Я попытался подсчитать, а сколько вообще в нашей стране есть граждан, которые могли бы в принципе проголосовать за русский государственный язык? Я взял список Регистра жителей, просуммировал там всех русских, украинцев, белорусов, евреев и все народности бывшего СССР – от армян до якутов. Потом добавил к ним 25% литовцев, эстонцев и поляков, живущих в Латвии. Вычел из общего количества детей, не достигших 18 лет. Потом сделал поправку на результаты прошлогодней переписи населения… И получил результат: за русский язык МАКСИМАЛЬНО могло проголосовать только 270-280 тысяч латвийских граждан. (Подробнее мои расчеты можно посмотреть здесь.)

То есть, что получается. Реально на референдуме за русский язык проголосовали ВСЕ русскоязычные граждане – 273 тысячи. ВСЕ ДО ЕДИНОГО! Единодушие русскоязычных граждан в этом вопросе было такое, что я предполагаю — Лоскутов и Юдин тоже поставили крестики «PAR», пока их никто не видел в кабинке. Если предположить, что все-таки не все русскоязычные проголосовали «за», то надо будет признать, что за русский голосовала еще и часть латышей.

Втроем на одного

Сейчас латышские политики хлопают в ладоши, обнимаются и радуются, что латыши пришли рекордной явкой и проголосовали против русского языка. Премьер Домбровский в своем блоге поблагодарил граждан Латвии, которые голосовали «против раскола общества, против двуязычия». И добавил: «политические маргиналы потерпели поражение»…

Ну, конечно, сам референдум за русский язык изначально был проигрышным. Чтобы его выиграть, надо было, чтобы «за» проголосовало не менее 771 тысяч граждан Латвии. Столько сторонников русского здесь в принципе быть не может – их почти в 3 раза меньше.

Вы думаете, русские этого не знали и не понимали? Русские всерьез надеялись, что на референдуме 771 тысяча проголосует за русский государственный язык? Конечно, знали и понимали. Зачем же тогда был затеян этот заведомо проигрышный референдум? А таким образом русские хотели вам показать, что они протестуют против национальной политики вашего государства. И показали.

И теперь политики радуются: «Мы победили!» Конечно, победили, не могли не победить. Русскоязычных граждан в Латвии в 3 раза меньше, чем латышей. И потому эта ваша радость победы сейчас сильно напоминает радость мелких хулиганов, которые втроем побили одного и хвастаются – какие мы крутые! Втроем на одного – конечно, крутые. Но это – не победа. А в национальном вопросе побед вообще не бывает.

А вот, поражения бывают. И еще какие!

21 год назад 3 марта 1991 года в Латвии тоже проходил референдум. Решался вопрос о латвийской независимости. Тогда тоже была высокая активность — 88% избирателей пришли голосовать. Из них 74% высказались ЗА независимость и 25% — ПРОТИВ. Почти, как сейчас за русский язык.

С одной лишь разницей. Тогда право голоса имели ВСЕ, неграждан в Латвии не было, все были — граждане. И русских здесь тогда было 45%. То есть, за латвийскую независимость проголосовала как минимум ПОЛОВИНА этих самых русских. Если считать, что латыши проголосовали ЗА независимость все до единого. В чем я сомневаюсь. Были у вас свои коммунистические «рубиксы» — сторонники СССР.

И еще я напомню: тогда в Латвии жили сотни тысяч недавно приехавших «гастарбайтеров» из всего СССР, которые ни слова не понимали по-латышски. И они тоже голосовали на референдуме.

И тогда были еще сильны традиции и идеи СССР, работали райкомы и горкомы КПСС, пресса и телевидение были еще советскими коммунистическими… И все равно: русские проголосовали ЗА ваше независимое государство.


Будем «побеждать» и дальше?

Прошел 21 год…Выросло новое поколение, которое и не знает, что такое СССР, давно нет коммунистов, пресса – свободна, русские выучили латышский язык. Миллионы латов потрачены на дело интеграции, на образование. Сотни тысяч русских сдали экзамены по языку и истории, принесли клятву и стали гражданами свободной Латвии.

И вот теперь, через 21 год эти самые граждане свободой Латвии пришли на избирательные участки и проголосовали ПРОТИВ национальной политики вашего государства. Проголосовали ЕДИНОГЛАСНО!

Вы хоть понимаете, ЧТО случилось? И ЧТО это значит? А значит это только одно: за 21 год независимости вы построили глубоко и безнадежно расколотое общество. Вы его раскололи намного больше, чем оно было разобщено 21 год назад. Против вас на референдуме голосовали не только русские, но и белорусы, украинцы, евреи, армяне, грузины, татары, литовцы, поляки…

Вы думаете, это только русские (испорченный народ) голосовали за свой язык на референдуме? Да нас столько здесь давно уже нет. Даже латгальцы голосовали против вас – посмотрите результаты референдума по Латгалии. Это – полный крах и вашей интеграции, и вообще национальной политики вашего государства.

Ну что, вы еще радуетесь своей победе 75/25? Тогда вспомните, что у вас в стране есть еще 300 тысяч совсем уж «неинтегрированных» — неграждан. И реально нас, протестующих против национальной политики – 40%. Будем «побеждать» друг друга и дальше или все-таки стоит начать договариваться?

Я не к политикам вашим обращаюсь. Они за последние полгода доказали, что мозгов у них нет совсем. И их нисколько не интересует построение в нашей маленькой и красивой стране дружного и сплоченного общества. Им надо, чтобы мы – русские и латыши постоянно грызлись. Тогда они смогут спокойно воровать дальше.

Но может быть, в этой стране есть разумные латыши, которые сейчас молчат? Скажите свое слово!






Nu, brāļi latvieši, ko īsti jūs esat uzvarējuši?

Kopš referenduma katru dienu no TV ekrāniem un avīzēm skan prieka saucieni. Mēs esam uzvarējuši! Krievu valoda nekļūs par valsts valodu! Latvieši ir saliedējušies draudu priekšā, un te nu tā ir – visas tautas laime! Prieks un līksme. Un ne reizi es neesmu dzirdējis jautājumu: KO jums ir izdevies uzvarēt?

Patiešām – ko? Es mēģināju parēķināt, cik tad mūsu valstī ir pilsoņu, kas varētu principā balsot par krievu valsts valodu? Paņēmu Iedzīvotāju reģistra datus, saskaitīju visus krievu, ukraiņu, baltkrievu, ebreju tautības cilvēkus, kā arī visu bijušās PSRS tautību pārstāvjus – no armēņiem līdz pat jakutiem. Pēc tam pieskaitīju 25% Latvijā dzīvojošo lietuviešu, igauņu un poļu. No kopējā cipara atņēmu 18 gadu vecumu nesasniegušos bērnus un jauniešus. Pēc tam koriģēju datus atbilstoši pagājušā gada tautas skaitīšanas rezultātiem... Rezultāts bija sekojošs: par krievu valodu varēja balsot NE VAIRĀK KĀ 270 — 280 tūkstoši Latvijas pilsoņu. (Sīkāk mani aprēķini ir publicēti šeit.)

Kā tad ir? Reāli referendumā par krievu valodu balsoja VISI krievvalodīgie pilsoņi – 273 tūkstoši. VISI KĀ VIENS! Krievvalodīgo pilsoņu vienprātība šajā jautājumā bija tik liela, ka man šķiet, — arī Loskutovs un Judins ierakstīja krustiņu „PAR”, kamēr neviens viņus neredzēja. Pieņemot, ka visi krievvalodīgie nenobalsoja „par”, nāksies atzīt, ka krievu valodu atbalstīja arī daļa latviešu.


Trijatā pret vienu

Latviešu politiķi tagad aplaudē, apskaujas un priecājas par to, ka referendumā piedalījās rekordliels skaits pret krievu valodu nobalsojušo latviešu. Premjers Dombrovskis sava blogā pateicās Latvijas pilsoņiem, kuri balsoja „pret sabiedrības sašķelšanos, pret divvalodību”. Un piebilda: „Referendumu rosinājušie margināļi ir cietuši sakāvi”...

Protams, pats referendums par krievu valodu bija zaudēts jau sākumā. Lai tajā uzvarētu, bija nepieciešams, lai „par” balsotu vismaz 771 tūkstotis Latvijas pilsoņu. Tik daudz krievu valodas atbalstītāju šeit nav – to skaits ir gandrīz trīsreiz mazāks.

Vai jūs domājat, ka krievi to nezināja un nesaprata? Krievi patiešām cerēja, ka 771 tūkstotis pilsoņu referendumā balsos par krievu valsts valodu? Protams, zināja un saprata. Kāpēc tad bija iecerēts šis neapšaubāmai sakāvei lemtais referendums? Tādā veidā krievi gribēja jums parādīt, ka viņi protestē pret jūsu valsts nacionālo politiku. Un parādīja.

Tagad politiķi priecājas: „Mēs esam uzvarējuši!” Protams, uzvarējuši, citādi nemaz nevarēja būt. Krievvalodīgo pilsoņu Latvijā ir trīsreiz mazāk nekā latviešu. Tāpēc šis jūsu uzvaras prieks pašlaik atgādina sīku huligānu prieciņu, kuri trijatā vienu piekāvuši un lielās – cik mēs esam vareni! Trijatā pret vienu – protams, vareni. Taču tā nav uzvara. Nacionālajā jautājumā uzvaru nav.


Toties sakāves gan ir! Un kā vēl!

Arī pirms 21 gada, 1991. gada 3. martā Latvijā notika referendums. Izšķīrās jautājums par Latvijas neatkarību. Arī toreiz aktivitāte bija milzīga – nobalsot atnāca 88 % vēlētāju. No viņiem 74 % izteicās PAR neatkarību un 25 % — PRET. Gandrīz tāpat kā tagad.

Atšķirība ir tikai viena. Toreiz balsstiesības bija VISIEM, Latvijā nebija nepilsoņu, visi bija pilsoņi. Un tolaik 45% iedzīvotāju sastādīja krievi. Tas ir, par Latvijas neatkarību balsoja vismaz PUSE šeit dzīvojošo krievu. Pieņemot, ka latvieši visi kā viens balsoja PAR neatkarību. Par to gan es šaubos. Jums šeit bija savi komunistiskie „rubiki” – PSRS atbalstītāji.

Vēl es atgādināšu arī to, ka tolaik Latvijā dzīvoja simtiem tūkstošu nesen no visas PSRS atbraukušo „gastarbaiteru”, kuri ne vārdu neprata latviski. Arī viņi balsoja referendumā.

Tolaik vēl PSRS tradīcijas un idejas bija aktuālas, strādāja PSKP rajonu komitejas un pilsētu komitejas, prese un televīzija vēl bija padomju komunistiskā prese un televīzija... Tik un tā: krievi balsoja PAR jūsu neatkarīgo valsti.


Turpināsim „uzvarēt”?

Kopš tā laika ir pagājis 21 gads... Izaugusi jauna paaudze, kam nav ne jausmas par to, kas ir PSRS, sen vairs nav komunistu, prese tagad ir brīva, krievi ir iemācījušies runāt latviski. Miljoniem latu ir iztērēti integrācijai un izglītībai. Simtiem tūkstošu krievu ir nokārtojuši latviešu valodas un vēstures eksāmenus, nodevuši zvērestu un kļuvuši par brīvās Latvijas pilsoņiem.

Un tagad šie brīvās Latvijas pilsoņi ir atnākuši uz vēlētāju iecirkņiem un nobalsojuši PRET jūsu valsts nacionālo politiku. Nobalsojuši VIENBALSĪGI!

Vai jūs vismaz saprotat, KAS ir noticis? Un KO tas nozīmē? Tas nozīmē tikai to, ka 21 gadu ilgajā neatkarīgas valsts pastāvēšanas laikā jūs esat izveidojuši dziļi un bezcerīgi sašķeltu sabiedrību. Jūs esat panākuši to, ka plaisa ir daudz lielāka nekā bija pirms 21 gada. Pret jums referendumā balsoja ne tikai krievi, bet arī baltkrievi, ukraiņi, ebreji, armēņi, gruzīni, tatāri, lietuvieši un poļi...

Vai jūs domājat, ka tikai krievi (samaitātā tauta) referendumā balsoja par savu valodu? Mūsu skaits šeit jau sen vairs nav tik liels. Pat latgalieši balsoja pret jums – paskatieties, kāds ir referenduma rezultātu apkopojums Latgalē. Tas ir gan jūsu integrācijas, gan jūsu valsts vispārējās nacionālās politikas krahs.

Nu, vai jūs vēl joprojām priecājaties par savu uzvaru 75/25? Tad padomājiet par to, ka šajā valstī ir vēl 300 tūkstoši pavisam „neintegrētu” cilvēku – nepilsoņu. Par to, ka kopumā pret nacionālo politiku protestē 40% iedzīvotāju. Vai turpināsim „uzvarēt” viens otru arī turpmāk, vai pamēģināsim vienoties?

Es nevēršos pie jūsu politiķiem. Pēdējo sešu mēnešu laikā viņi ir pierādījuši, ka smadzeņu viņiem nav. Viņus neinteresē draudzīgas un saliedētas sabiedrības izveidošana mūsu mazajā un skaistajā valstī. Viņi vēlas, lai mēs – latvieši un krievi kašķētos arī turpmāk. Tad viņi droši varēs turpināt zagt.

Varbūt šajā valstī ir arī saprātīgi latvieši, kuri pašlaik klusē?
Sakiet, ko domājat jūs!




 

Подписаться на RSS рассылку
Наверх
В начало дискуссии

Еще по теме

Юрий Алексеев
Латвия

Юрий Алексеев

Председатель.LV

Чемодан, вокзал… А если вместе с вокзалом?

Размышление потомственного оккупанта

Павел Кириллов
Латвия

Павел Кириллов

Журналист

Русские курят в сторонке

В Латвии построили социализм с латышским лицом

Сергей Васильев
Латвия

Сергей Васильев

Бизнесмен, кризисный управляющий

Дружба народов в XXI веке

Существуют только два варианта поддержания межэтнического мира

Игорь Гусев
Латвия

Игорь Гусев

Историк, публицист

Русский должен… чтобы они жили

Мы используем cookies-файлы, чтобы улучшить работу сайта и Ваше взаимодействие с ним. Если Вы продолжаете использовать этот сайт, вы даете IMHOCLUB разрешение на сбор и хранение cookies-файлов на вашем устройстве.